Koopt u een eigen woning die u voor een deel ook gaat verhuren? Dan moet u waarschijnlijk over een deel van de woning 10,4% overdrachtsbelasting betalen in plaats van 2% of 0%. Een van de voorwaarden voor het 2%- en 0%-tarief is namelijk dat u de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. Een verhuurde kamer kunt u echter niet als hoofdverblijf gebruiken. De Belastingdienst keurt wel goed dat u de ruimtes die u gemeenschappelijk met uw huurder gebruikt (bijvoorbeeld de keuken, woonkamer en de badkamer) tot uw hoofdverblijf rekent. Voor de verhuurde kamer kan echter het 2%- of 0%-tarief niet worden toegepast, maar bent u waarschijnlijk 10,4% verschuldigd. Dit is alleen anders als de totale oppervlakte van de door u als hoofdverblijf gebruikte ruimtes minimaal 90% bedraagt van de totale oppervlakte van de woning. In zo’n geval kan toch het 2%- of 0%-tarief op de gehele woningwaarde worden toegepast.