Hoe werkt de fietsregeling die dit jaar is ingegaan en is de fiets van de zaak voor uw werknemers of u interessant? Vanaf 2020 is een bijtellingspercentage van 7% van de fiets ingevoerd en is de rittenregistratie vervallen.

 

 

Werknemer of ondernemer?

Gaat het om een fiets van een werknemer, dan geldt de bijtelling als de fiets door de werkgever ter beschikking is gesteld. Het maakt daarbij niet uit of u als werkgever de fiets heeft gekocht of geleaset. Bent u ondernemer, dan krijgt u ook een bijtelling voor het privégebruik van de fiets als u de fiets tot het vermogen van uw onderneming rekent of als de fiets door uw onderneming wordt geleaset. In principe komen dan alle kosten in aftrek op de winst. Maar als u de fiets ook voor privédoeleinden en/of woon-werkverkeer gebruikt, wordt de aftrek van de kosten deels gecorrigeerd door een privéonttrekking (de ‘bijtelling’) weer bij de winst te tellen. Leuke bijkomstigheid voor ondernemers is dat u daardoor ook op de bijtelling de mkb-winstvrijstelling van 14% mag aftrekken.