Kredietverzekeraar Atradius brengt jaarlijks met exporteursvereniging evofenedex het Trends in Export rapport uit. Volgens Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius, zijn dit de belangrijkste trends waar Nederlandse exportbedrijven de komende tijd mee te maken krijgen.

Al ruim twintig jaar verschijnt Trends in Export, de barometer van de Nederlandse export. Bedrijven die handel drijven met het buitenland wordt hierin gevraagd hoe ze terugkijken op het afgelopen jaar en wat de verwachtingen zijn voor het komend jaar. Samen met algemeen directeur Tom Kaars Sijpesteijn van Atradius Nederland zetten we de vijf opvallendste exporttrends van 2019 op een rij.

Verwachting voor 2019 blijft positief

“We hebben gezien dat toen het in Nederland minder goed ging tussen 2009 en 2012, de exporteurs de enige groep waren die nog groei lieten zien. Dat vertrouwen is dus wel ergens op gebaseerd. Exporteurs hebben het vaak bij het rechte eind. Dat heeft te maken met de flexibiliteit van de Nederlandse exporterende bedrijven. Bij sancties of andere moeilijkheden in een land, zie je dat Nederlandse exporteurs in staat zijn om nieuwe wegen te vinden. Die flexibiliteit maakt Nederland wel uniek.”

Brexit, de grote onzekerheid

“De meeste Nederlandse bedrijven exporteren in euro’s. De Brexit heeft vooral op de pond een groot effect. Met die dalende pond hebben met name Britse bedrijven te maken, maar in Nederland voelen bedrijven ook de gevolgen. Ik heb een aantal bloemenbedrijven gesproken. Die hebben best moeite om met die valutaonzekerheid om te gaan. Die Engelse bedrijven weten nog niet wat er allemaal op hen afkomt. Je moet flink wat vet op de botten hebben, om deze onzekere tijd te overleven.”

EU: ongekend belangrijk

“Het merendeel van Nederlandse export gaat naar de vijf landen om ons heen. Met Duitsland als absolute nummer één. Daar is de groei ook nog steeds het grootst. Omgekeerd blijft het effect van de Duitse economie op Nederland het grootst. Wij zijn erg afhankelijk van de grote achtermarkt die de EU vormt. Het bedrijfsleven mag in de toekomst best wel wat vaker benadrukken hoe ongelooflijk belangrijk de EU en de Europese eenheid is voor onze exportpositie.”

Neerwaartse golf

“De economie kent opgaande en neerwaartse golven. We staan nu duidelijk aan de vooravond van een neerwaartse golf. Hoe diep die gaat worden, kunnen we nu nog niet zeggen. Maar je ziet dat alle signalen wel die kant op wijzen. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de politiek en handelsrelatie tussen de VS en China.”

Rust en stabiliteit

“Uit het rapport komt ook naar voren dat veel exporterende ondernemers vinden dat de EU pas op de plaats moet maken. Even geen nieuwe lidstaten toelaten. De teneur is dat iedereen eerst wil afwachten hoe de Brexit verloopt. De EU moet eerst het huis op orde brengen eer we weer gaan nadenken over het toelaten van nieuwe markten.”